Historie

Det første året

Studentorchesteret Dei Taktlause ble startet 14. februar 1990 av fire initiativrike elektronikkstudenter som ønsket seg et alternativ til Strindens promenadeorchester på Studentersamfundet. I tillegg hadde det vært snakk om studentorchestertreffet SMASH, og ønsket om å være med var stort! Samtidig var det en del som mente at Gløshaugens største fakultet absolutt trengte sitt eget orkester. Et enkelt oppslag resulterte i 16 interesserte.

Ikke etter mange ukene hadde Dei Taktlause sitt første spilleoppdrag ved Sanctus Omega Broderskabs årlige Commandoloeb. Skjønt på daværende tidspunkt hadde vi ikke enda noe navn. Utpå våren ble det samling for å finne et navn til orchesteret. Mange rare navn ble nevnt, og orchesteret var ikke langt unna å hete “30 % mindre fett” av påskriften på en chipspose. Til slutt kom navnet “De Taktløse” fram. Men da dro Møyfrid til med et ruvende ”Nai!”, og hun fikk som vanlig rett. Navnet ble ”Dei Taktlause”. Da navnet på orchesteret var på plass, var det på tide å skaffe seg uniformer. Det ble designet en logo for orchesteret som ble trykt på mørkerøde gensere. Disse ble ferdig til Dei Taktlause dro på sitt første SMASH i Oslo, høsten 1990.

Fane og SMASH

Dei Taktlause begynte nå å ligne på et skikkelig studentorchester. Men noe manglet fortsatt, nemlig en fane. Hva vil et studentorchester være uten en fane. Spesielt ved SMASH der det bestandig arrangeres fanemil. Siden SMASH i Kristiansand nærmet seg ble en hurtigarbeidende komité satt ned, og en fane ble utarbeidet og laget. Den ble også faktisk ferdig til SMASH i Kristiansand, våren 1991.

Nye uniformer

16. mai i 1992 fikk Dei Taktlause seg nye uniformer, og er de uniformene som fortsatt brukes i dag. Selv om de ikke ble helt som tenkt. Da de ble levert fra sømlinjen ved en videregående skole, så de ikke helt som de hadde gjort på papiret. Alle fikk seg litt av en overraskelse da de åpnet pakken med uniformene i. "Var det sånn de skulle se ut? Vi ser jo ut som klovner, jo!" Det var blant annet ikke meningen at den skulle være lang på den ene siden og kort på den andre. Men de nye uniformene var morsomme og gjorde oss godt synlige ute blant folk.

Første jubileum

I årene som fulgte så kalenderen til medlemmene ut som vanlig med SMASH, mini-SMASH, Commandoloeb, Phaestum, diplomspilling og en og annen fest. Men 14. februar 1995 skjedde noe spesielt. Taktlause feiret 5 år, og dette ble markert med spilling i glassgården på elektrobygget på Gløshaugen. Helgen 17.-18. mars ble satt av til å feire oss selv, med sammenkomst på fredag, spilling i byen på lørdag formiddag og middag og fest på Kvilhaugen gård på kvelden.

Kjærligheten blomstrer

Etter 5 års jubileum trodde vel alle at det ikke skulle skje noe stort før neste jubileum, med bare en rekke SMASH, temafester, phaestum'er, fester og faste ting. Men der tok de feil. Det at Taktlause ble startet på Valentine's Day har blitt sett på av mange som grunnen til et stort antall kjærestepar innad i orchesteret. Og 11. september 1999 kom det endelige beviset da to av medlemmene giftet seg i Nidarosdomen.

10-årsjubileum

I 2000 fylte orchesteret 10 år. Helgen 11.- 12. februar ble satt av til å feire jubileet, og alle gamle og nye Taktlause ble invitert. Fredag ble det samling for at gamle og daværende medlemmer skulle bli bedre kjent med hverandre. Lørdag formiddag var det spilling på Nordre gate, slik at de gamle fikk blåst liv i instrumentene sine igjen. På kvelden ble det middag og fest på Singsaker Studenthjem, til ut i de sene nattetimer.

Feiringen av jubileet fortsatte 17.-21. februar med tur til Praha. Der opplevdes byens fine arkitektur, gjestfrihet, god mat og drikke, og selvsagt det enorme musikklivet. En flott avslutning på et 10 års jubileum.

15-årsjubileum

14. februar 2005 fylte Dei Taktlause 15 år. Dette ble feiret helgen 11.-13. februar. Også denne gang møttes aktive og gamle medlemmer i Trondheim for å feire. Helgen startet med bli-kjent-fest hos Marianne og Ole Henrik på Kyvannet. Noe som også var tilfelle ved jubileet i 2000. Foruten historier om hvordan det var i Dei Taktlause før i tiden, hadde bilde-kom. en bildepresentasjon av Taktlause fra starten i 1990 fram til i dag. På lørdag var det spilling i byen med påfølgende pubtur. Deretter dro folk hjem for å pynte seg til kveldens gallamiddag på Singsaker Studenterhjem. På Singsaker ble gjestene tatt imot av festkomitéen og musikk av Taktlauses kammer- og spelemannsorchester. Det ble god mat og drikke, masse taler, allsang og en skikkelig fest etter middag. Kvelden ble avsluttet med nachspiel hos Trygve. Søndag var det duket for felles frokost i SINTEF-kantina på Lerkendal. Av en eller grunn var det stort sett aktive taktlause som møtte opp, men også noen av de gamle tok turen. Alt i alt ble det en vellykket markering, og nå er det bare å vente på neste jubileum i 2010.

20-årsjubileum

12. - 14. februar 2010 ble det arrangert jubileum for nye og gamle medlemmer.

Medaljegalla

Tidlig våren 2012 fikk orchesteret sine praktfulle medaljer. Det ble i den sammenheng startet opp en ny tradisjon: Medaljegalla. Dette er en gallaaften hvor man hedrer aktive medlemmer med medaljer for sin innsats for orchesteret. Den første medaljegallaen ble avholdt i det daværende Taktlause kollektivet i Dybdahls veg 34 og var et meget vellykket arrangement.

Medlemstallet stiger

Etter en periode med synkende medlemstall, er i denne perioden medlemstallet i sterk vekst. Hva dette skyldes er uvisst, men det har ikke skadet å ha mange morsomme spilleopptredener og sosialaktiviteter. Dei Taktlause har i denne perioden vært frivillige som Kosmorama-band, spilt for slitne men glade maratonløpere i Trondheim maraton, og ikke minst åpning av KIWI Nardobakken. For ikke å glemme en mengde SMASH, koieturer, temapheaster, pheastumer, 16. og 17. mai m.m.

Flere uniformer

Med en økning av medlemsbasen, må nye uniformer til. Dette bla lagt ut på anbud, det vi fikk responser der det blir lovet "jakkar som ikkje er lange på den ene siden og korte på den andre." De fikk naturligvis ikke oppdraget ... og bare uker før 25-årsjubileet ble DT eiere av 15 flotte nye jakker som står i stil med de gamle.

25-årsjubileum

13. - 15. februar 2015 ble det arrangert jubileum for nye og gamle medlemmer. På fredagskvelden ble det mingling, samt quiz og bildefremvisnig. Lørdagen startet med en flott konsert av aktive Taktlause, hvor turen videre gikk til sentrum med hornmusikk fra aktive og DT-pensjonister. Lørdagen ble avsluttet med en god gallamiddag og voksensaft på seilforeningens lokaler. Det var også Live musikk fra OmegaBand med tilhørende dans fra festens deltagere.

Enda flere uniformerte raringer

Dei Taktlause nådde nye høyder i antallet medlemmer i perioden 2016-2018 med over 60 registrerte aktive medlemmer som den nye normalen. Dette krevde både innkjøp av nye instrumenter (som sussafon) og ikke minst nye uniformer. Med god økonomisk støtte slo storchesteret på stortromma og gikk til anskaffelse av hele 20 nye uniformer. Uniformene ble senere dekorert med mang en button laget med orchesterets nylig anskaffede (men allerede godt brukte) buttonmaskin. Nettsiden som hadde vært med oss siden 2009 ble endelig mobilvennlig.

30 år, ut av pandemien og inn i verdsdominans

I perioden 2020-2022 var det sjølvsagt litt lågare aktivitetsnivå enn tidlegare og fire SMASH blei avlyst (frå Christianssand-SMASH våren 2020 til SMASH hausten 21). Me rakk heldigvis å arrangera 30-årsjubileum i februar 2020 før ting stengte ned. Våren 2022 blei difor første SMASH igjen med Christianssand som vertsby. Til tross for det låge aktivitetsnivået på denne tida klarte Dei Taktlause å ha relativt faste øvingar gjennom kreativ bruk av uteområda og EL3. Dette gjorde at Dei Taktlause var ein av dei få organisasjonane som kunne ha fysiske møtar jamnleg og me gjekk frå stabilt rundt 60 til rundt 70 medlemmar, med 110 aktive brukarar på veven på eit tidspunkt og har i tida etter sementert oss som Noregs største studentorchester. Med 70 deltagande Taktlause på SMASH på heimebane våren 2023 blei det mogelgvis satt rekord i flest oppmøtte frå eitt studentorchester på eit SMASH, og totalt var det 240 oppmøtte på SMASH. Ein 4. generasjon med jakkar blei født og me nærmer oss bristepunktet for plass på lageret. Nettsida blei relansert og er under stadig forbetring.

Sist revidert 20.08.2023